خانه ملت/ لاریجانی در نخستین همایش ملی شبیهپژوهی: هدف اصلی هنر دینی تعالیبخشی روح انسان است

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، دکتر علی لاریجانی عصر امروز پنجشنبه ۲۳ آذر با حضور در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی واقع در شهر قم، طی مراسمی از کتاب فقه و قانون رونمایی کرد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مرکز تحقیقات اسلامی مجلس باید خیلی سالها پیش تشکیل و راهاندازی میشد، گفت: به طور حتم باید از قبل بین حوزه علمیه و مجلس شورای اسلامی ارتباطی به وجود میآمد.
وی ادامه داد: هماکنون قانونگذاری در کشور ما ریشه اسلامی دارد، از طرف دیگر صاحبنظران اسلامی در حوزههای علمیه ساکن هستند که این موضوع ضرورت تشکیل این مرکز را نشان میدهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه در مجلس هشتم مرکز تحقیقات اسلامی تشکیل شد، افزود: هماکنون حدود ۲ سال از فعالیت این مرکز میگذرد، از طرف دیگر ارتباطی بین بخشهای تقنینی صورت گرفته و هماکنون موقع باروری این اقدامات که خوراک فکری برای کشور فراهم می کند، رسیده است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس نهم با بیان اینکه در حال حاضر برخی از مسائل و مشکلات روزمره کشور به دلیل نداشتن تئوریهای مناسب است، گفت: به طور حتم اگر از گذشته در رابطه با ایجاد این تئوریهای برنامهریزی میشد، هماکنون شاهد بروز مشکلات در این رابطه نبودیم، از اینرو نباید در اینباره کمتوجهی شود، از طرف دیگر نداشتن پایههای نظری مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده است.
لاریجانی ادامه داد: انتظارات مجلس در حوزه قانونگذاری از مرکز تحقیقات اسلامی این است که حجم کنونی مصوبات و قوانین باید با شریعت مغایرتی نداشته باشد تا قوانینی مطمئن را در تمام حوزهها تصویب کنیم که این موضوع یکی از وظایف مجلس است.
وی با اعلام اینکه بیدقتی در حوزه تصویب قوانین موجب اتلاف زمان میشود، گفت: به طور حتم اگر در تصویب قوانین کار کارشناسی انجام دهیم، به دلیل وسیع بودن بخشهای آن از هدر دادن زمان جلوگیری میشود و نتیجههای مفیدی خواهیم گرفت.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هماکنون در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و سایر مسائل موضوعات و مشکلات بسیاری وجود دارد که به طور حتم در این رابطه نگاه فقهی ضروری است، از اینرو باید در اینباره بررسیهای اولیه انجام شده تا مسائل و قوانین خلاف شرع نباشد.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس نهم با بیان اینکه در فقه موضوعاتی وجود دارد که برای آنها قانونی تدوین نشده است، تصریح کرد: در مسائلی مانند امر به معروف و نهی از منکر که یکی از اصول مهم دینی بوده و یا در رابطه با جرائم سیاسی قوانین مناسب و مدونی وجود ندارد، شاید در رابطه با جرمهای سیاسی قبل از انقلاب قوانینی وجود داشت، ولی بعد از پیروزی انقلاب قوانین مناسب تدوین نشده است، بنابراین خوب است در این رابطه کار از یک مرجع فقهی شروع شود.
لاریجانی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از موضوعات کنونی روح نگاه فقهی و فلسفه حقوق است، گفت: به طور حتم اگر در تقنین قوانین این موضوع مدنظر قرار داده نشود، ممکن است خلاف شرع نباشد، اما آن قانون با ساختار فکری و دینی سازگار نیست. در حال حاضر در کشور از این مطالعات بسیار کم وجود دارد که گاهی در عمل نمیدانیم چگونه این موضوعات را شکل دهیم.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس درباره موضوعات مطرح شده در نگاه فقهی و فلسفه حقوق توضیح داد: اموری مانند بودجهریزی منابع در کشور از این دست موضوعات است، چون این اعتبارات از بیتالمال بوده، حال این سوال پیش میآید که آیا نظام در مصرف آن محدودیت دارد یا خیر؟ که این موضوعات ضرورت نگاه فقهی و فلسفه حقوق را نشان میدهد.
وی ادامه داد: هماکنون در بودجه هر دولت برخی امور ضروری و برخی از ردیفها غیرضروری است، از اینرو اگر برخی از ردیفها حذف شود به مدیریت آسیب نمیرساند. به طور مثال در بودجه امسال کشور برخی از ردیفها غیرضروری و برخی ردیفها ضروری بوده است. حال منطقی لازم داریم که نشان دهد که از نظر فقهی نظام و دولت باید در چه چارچوبی بیتالمال را مصرف کنند.
لاریجانی افزود: ما برای تشخیص موضوعات نیاز به مبانی داریم، هماکنون ممکن است قوانین یا موضوعات به طور ظاهری با شریعت مخالف نباشند، اما شاید در لایههای درونیتر با مشکل روبرو شوند، حتی اگر بر این قوانین در شورای نگهبان ایراد گرفته نشود.
نماینده مردم قم در مجلس نهم با تاکید بر اینکه آیین مقدس اسلام دارای نگاه جامع و کاملی است، تصریح کرد: حالا این سوال پیش میآید که نقشه این نگاه جامع در چه زمان و مکانی طراحی شده است؟
وی تاکید کرد: هماکنون در کشور یک نظام فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی داریم که در آیین مقدس اسلام آن نگاه جامع کشف نشده است، اما اگر در ساختار کشور بخشهای نظاممند داشته باشیم، به طور حتم تقنین قوانین به خوبی انجام میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه تاکنون در حوزه قانونگذاری ۳ برابر قبل از انقلاب، قوانین تصویب شده است، گفت: متاسفانه کشور در درون این همه قوانین دارای یک مکتب فکری برای اداره کشور نیست، اما مستثناهایی مانند قانون مجازات اسلامی که بسیار خوب تدوین شده است، وجود دارد.
لاریجانی ادامه داد: نظام ما بعد از ۳۳ سال پیروزی انقلاب باید دارای مکتب فکری در تمام حوزهها به ویژه سیاست خارجی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی باشد.
وی با بیان اینکه در میان قوانین کنونی میتوان تئوری عدالت اسلامی را پیدا کرد، افزود: ولی متاسفانه تئوری جامعی در این رابطه وجود ندارد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه باید مکانی برای چارچوبسازی تئوریهای اسلامی باشند، تصریح کرد: به طور حتم اصل بنای این موضوعات باید در حوزههای علمیه بنیانگذاری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مرکز تحقیقات اسلامی جایی برای نظم بخشیدن به امور، تئوریها و لوایح است، بیان کرد: مدون شدن این امور از نظر بینالمللی و منطقهای بسیار خوب و تاثیرگذار است و به طور حتم میتواند طرفدارانی را در منطقه پیدا کند.
وی تاکید کرد: در این بخش باید با استفاده از ظرفیتهای حوزههای علمیه آرامآرام گامهای نظامسازی در کشور را سامان دهیم.
لازم به ذکر است دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی بعد از پایان یافتن این جلسه، در مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) که در حسینیه آیتالله شاهرودی برگزار شده بود، حضور یافت./
پایان پیام